Nieuws

Non-stop innovatie bij Laarakker in Well

284 x bekeken

Van biologisch tot kringlooplandbouw, van mechanisch schoffelen tot telen zonder chemie: groententeler Laarakker uit Well gaat geen innovatie uit de weg om zijn bedrijf te ontwikkelen.

Specialist

In 1938 ontstond uit het akkerbouwbedrijf van opa Laarakker het huidige Laarakker Groenteverwerking. Het bedrijf groeide in de loop der jaren uit tot een specialist in de teelt, verwerking en verkoop van een breed pakket groenten voor de diepvries- en conservenindustrie. Directeur Frank Laarakker: "Wij leveren producten aan veel Europese glas-, blik- en conservenbedrijven, diepvriesverwerkers, drogerijen en concentraat- en sapproducenten. Deze bedrijven leveren hun eindproducten wereldwijd. Je ziet onze producten ook in Amerikaanse supermarkten liggen."

Biologisch

Laarakker is vanaf het begin op zoek geweest naar innovaties om het bedrijf te ontwikkelen. Al sinds de jaren negentig is Laarakker SKAL-gecertificeerd, zodat biologische producten verwerkt kunnen worden in de was-, snij- en schillijn. In eerste instantie ging het om bio-industriepeen en -waspeen, maar inmiddels kent het bedrijf een breed assortiment akkerbouwmatig geteelde biologische en biologisch dynamische groenten. Laarakker BIO is anno 2020 een bedrijfsonderdeel dat een substantieel deel van de omzet vertegenwoordigd.

Laarakker: "De combinatie met Laarakker Groenteverwerking maakt ons ook nog eens tot een interessantere partij voor onze Europese klanten." Hij verwacht dat er bij de bewerking van de producten nog veel zal veranderen. "Je ziet bijvoorbeeld dat soja en peulvruchten belangrijker worden, zeker omdat het ingrediënten zijn voor de groeiende markt van vleesvervangers."

Schoffelen

Het teeltareaal van Laarakker beslaat in totaal ruim 7.400 hectare gangbare vollegrondsgroenteteelt en 1.200 hectare biologische en biologisch-dynamische vollegrondsgroenteteelt. Laarakker: "Wij zien volop kansen. Onze vele hectares zijn onze grootste productiefactor en daar is nog veel meer opbrengst van te halen met de juiste technieken en innovaties."

In de trend om steeds meer chemische middelen te weren in de gangbare teelten is Laarakker al enige tijd bezig met plaatsspecifiek bespuiten tussen de rijen. En dit jaar wil het bedrijf grote schoffelwerktuigen met een werkbreedte van 6 meter inzetten om onkruid te bestrijden. Dit zijn schoffelmachines met de allernieuwste cameratechnieken en RTK-gps. Met deze schoffelwerktuigen wordt mechanisch geschoffeld in de rijen.

Volgens de directeur zullen in de toekomst grove akkerbouwproducten en vollegrondsgroenten, zoals koolsoorten, pompoenen en knolselderij, in driekwartsverband (ruitvorm) worden gezaaid of geplant. Zo wordt de mogelijkheid gecreëerd op twee manieren door de rijen om te schoffelen, waardoor het schoffelresultaat vele malen beter is.

Oogsten

Ook op het gebied van de oogst denkt Laarakker in innovatie. Het bedrijf heeft 25 oogstmachines. Een van deze machines is een nieuwe Ploeger-spinaziemaaier. Met deze machine kan direct worden gelost in lichte bulkvrachtwagens waardoor meer spinazie per vracht kan worden getransporteerd.

Daar blijft het echter niet bij. "Wij kijken mee met diverse ontwikkelaars van robots. De tijd is niet ver weg dat autonome robots vooral de cultiveringswerkzaamheden zullen gaan overnemen. Die drang tot innovatie komt niet alleen van het management zelf, ook onze afnemers stellen steeds meer eisen aan de producten die zij aankopen", zegt de directeur.

Ecofuels

Zelfs de nu zo vaak genoemde kringlooplandbouw is niets nieuws voor Laarakker. In 2006 is het zusterbedrijf Ecofuels opgericht dat energie, CO₂ en schoon water van snijafval en reststromen uit de plantenteelt, voedings- en genotmiddelenindustrie produceert. Van de reststromen worden via een biovergistingsinstallatie stroom, warmte, methaan (bioaardgas) en zuivere CO2 gemaakt. Voor 90 procent komt er water uit de installatie dat zo wordt gereinigd dat het is te gebruiken als beregeningswater voor landbouwpercelen of het spoelen van peen. Het water dat over is, wordt geloosd op de Maas. Er wordt gekeken of het water kan worden vastgehouden in het naastliggende Nationaal Park De Maasduinen.

De ideeën zijn dan nog altijd niet op. Laarakker ziet verbeteringen voor het gebruik van reststromen. Er lopen nu projecten om met groenterestanten, zoals erwtenloof, producten te maken. "Je zou de vezels uit peulvruchten bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de productie van bouwmaterialen."

Bron: Nieuwe Oogst en Laarakker

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.