Nieuws

Ontwikkeling resistentie werpt vruchten af

107 x bekeken

Akkerbouwers moeten op zoek naar alternatieven voor chemische gewasbescherming. Dat bleek ook weer tijdens de open dagen begin september bij proefboerderij Wijnandsrade in Zuid-Limburg en onderzoekslocatie Noordoost van Delphy in het Drentse Nieuw-Weerdinge. Er is vooral aandacht besteed aan resistente suikerbietenrassen.

Bij een van de rondleidingen 7 september op de proefvelden in Wijnandsrade gaf coördinator voorlichting Jurgen Maassen van kennis- en onderzoekscentrum IRS uitleg over bladschimmelbestrijding in suikerbieten. Daar ligt een waarnemingsproefveld met 86 rassen in vier herhalingen. Deze bieten worden niet gespoten tegen bladschimmels.

Maassen benadrukte dat de toekomst van bladschimmelbestrijding vooral afhangt van welke middelen wel of niet toegelaten blijven. Volgens hem kunnen groene middelen een goed alternatief zijn, maar dan moeten telers wel eerder en vaker in het seizoen gaan spuiten.

Middelen met triazolen

'Je kunt daarmee een fungicide besparen, zeker als je na twee of drie weken opnieuw bespuitingen uitvoert. Het is belangrijk om zoveel mogelijk preventief te blijven werken met groene middelen', legt de IRS-medewerker uit. 'Vooral chemische middelen met triazolen staan ter discussie. Als deze middelen niet meer worden toegelaten, dan blijft er niet zoveel meer over.'

Interesse in het hele verhaal? Lees hier verder.

Bron: nieuweoogst

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.