Nieuws

Overheid steunt startende boeren bij kredietverstrekking

129 x bekeken

Per 1 januari van dit jaar is het voor startende agrarische ondernemers mogelijk gebruik te maken van de regeling 'Vermogendversterkend Krediet' (VKK). Hiermee kunnen extra investeringen worden ingezet om het land- of tuinbouwbedrijf toekomstbestendig te maken.

Borgstelling

De VKK is onderdeel van het ‘Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders’ (voorheen het Jonge Boerenfonds). Beginnende boeren kunnen er binnen drie jaar na de start of de overname van het bedrijf aanspraak op maken. Het is een borgstellingsregeling, wat wil zeggen dat het Rijk garant staat voor 90% van het verstrekte krediet in het geval van een faillissement. De ondernemer betaalt met het VVK 1% provisie over de lening.

Kringlooplandbouw

De investeringen dienen te voldoen aan de visie 'Waardevol en verbonden' van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierbij horen verschillende criteria rond de omslag naar een kringlooplandbouw en de veiligstelling van de Nederlandse voedselveiligheid. Denk aan zo min mogelijk uitstoot van schadelijke stoffen, benutting van grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen, dierenwelzijn en ecosystemen.

Aanvraag

Boeren en tuinders kunnen via de Rabobank vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de regeling. De Rabobank vraagt de borgstelling voor VVK aan via RVO. Meer informatie over de VKK is te vinden op de website van RVO.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.