Nieuws

Peter Janssen: "Uiteindelijk bepaalt de consument op welke manier wij kippen gaan houden"

244 x bekeken

In december 2020 lanceerde pluimveehouder Peter Janssen uit Ysselsteyn zijn 'bleieren', eieren rechtstreeks van de boer, geproduceerd met respect voor dier, mens en milieu. De kippen worden gehouden volgens de strenge certificeringsnormen van het On the Way to PlanetProof-keurmerk. Tegelijkertijd levert de boer ook vrije uitloop-, scharrel- en Beter Leven-eieren. In een interview met Nieuwe Oogst legt hij uit dat hij wil produceren wat de consument wil.

Gepokt en gemazeld

Janssen is op het ouderlijk bedrijf opgegroeid tussen de kippen. Nadat hij de HAS in Den Bosch heeft afgerond, is hij in 2000 in maatschap gegaan met zijn ouders. Die hadden op dat moment 90.000 leghennen in traditionele kooisystemen. Met zijn 44 jaar is Janssen gepokt en gemazeld als pluimveehouder. Amper drie jaar nadat hij in de maatschap zat en de eerste nieuwe stal net een feit was, brak de vogelgriep uit. Het vervoersverbod dat volgde, zorgde ervoor dat de mest zich ophoopte. Als gevolg van broei zijn twee oudere stallen hartje zomer 2003 volledig afgebrand. "Het is een heel emotionele periode geweest, maar met hulp van de gemeente konden we een jaar later weer verder met een nieuwe stal."

Ook sinds Janssen alleen aan het roer staat, heeft hij pieken en dalen gekend. Na nieuwe grote investeringen in 2013 daalden de eierenprijzen fors. "Dat heeft voor veel stress gezorgd." De fipronilaffaire, waarbij zijn bedrijven gespaard bleven, betekende juist extra omzet door de krappe eiermarkt.

Zeggenschap

In zijn woonplaats Ysselsteyn bezit Peter Janssen nu twee stallen, elk met ruimte voor 72.000 legkippen. Eentje is recent omgebouwd voor het concept Blei. Net over de grens in Duitsland is hij mede-eigenaar van een klein scharrelkippenbedrijf en dan is er de nieuwe stal waar hij samen met familie Claessen aan het nieuwe concept Yverde werkt: de productie van 3 sterren Beter Leven-eieren. "Ik wil niet alleen leveren voor de pallet van de eierhandelaar, maar juist meer zeggenschap krijgen over het eindproduct. Uiteindelijk bepaalt de consument op welke manier wij kippen gaan houden. Of het nu scharrel, vrije uitloop, biologisch of ons concept is."

Blei

Met het nieuwe concept Blei maakt Janssen de keten van verse eieren korter. Het concept staat onder meer voor minder leghennen per vierkante meter (acht in totaal), extra daglicht in de stal, het voeren van reststromen als tarwegies en koekjesmix, het gebruik van verpakkingsmateriaal dat voor de helft uit grasvezels bestaat en het opwekken van groene energie. Janssen heeft keurmerk On the way to PlanetProof verworven, waarmee hij nauwgezet laat controleren aan welke eisen de productie tegemoetkomt. Hij is daarmee de zevende pluimveehouder in Nederland. Nu investeert hij niet alleen in dierenwelzijn, maar ook in milieu en in de gezondheid van mens en dier.

In de verwerkingsruimte kan Janssen de eieren en het net opgeleverde pakstation laten zien. "We willen de afzet naar ons toehalen door de eierketen super kort te maken. Dat betekent dat we zelf sorteren en verpakken", zegt de ondernemer. Tegelijkertijd maakt het de ecologische voetafdruk van de 'bleieren' weer een stukje kleiner.

"De komende jaren gaan we zien hoe het concept uitpakt. Elke twintig weken krijg ik nieuwe kippen, dus omschakelen gaat relatief eenvoudig. Mocht de consument of de retail dit concept niet omarmen, dan bouwen we de stal weer om. Mocht het aanslaan, dan breiden we verder uit."

Lees het volledige interview met Peter Janssen op Nieuwe Oogst.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.