Nieuws

Aantal hectares met PlanetProof keurmerk in jaar tijd verdubbeld

370 x bekeken

Het gebied dat is gecertificeerd met het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ is het afgelopen jaar enorm gegroeid tot bijna 25.000 hectare wereldwijd. Dit is is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Bijna 700 teelt- en handelsbedrijven beschikken nu over het certificaat. In Nederland is bijna 17.000 hectare PlanetProof.

PlanetProof is een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk voor zuivel, groenten en fruit, eieren, bloemen, planten, bomen en bloembollen, voorheen bekend als Milieukeur. PlanetProof boeren en tuinders gebruiken bijvoorbeeld minder milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen, gaan efficiënt om met water en energie en recyclen afval. Ook is er aandacht voor CO2-reductie en diergezondheid en -welzijn.

Verplichte certificering

Deze groei is verwacht. Veel supermarkten hebben PlanetProof namelijk verplicht gesteld voor 2019. Daarom hebben veel telers zich laten certificeren. Vooral het aantal hectares open teelt van aardappelen, groenten, fruit en gerst in binnen- en buitenland is enorm gegroeid. Maar ook bedekte teelt en sierteelt onder glas heeft een groei doorgemaakt. Gezien de verplichtstelling van veel supermarkten, is de verwachting dat er nog meer PlanetProof gecertificeerd wordt in de komende jaren.

Groei in Limburg

De groei is ook te zien aan in Limburg: ondertussen zijn 30 bedrijven PlanetProof gecertificeerd, met in totaal 711 hectare oppervlak. Het gaat vooral om bedrijven die gerst (50%), fruit en groente produceren.

Internationaal keurmerk

De ambitie is om van PlanetProof een toonaangevend internationaal keurmerk te maken. Het aantal hectare dat in het buitenland gecertificeerd is, is nog gering maar groeiende. Landen als België, Duitsland, Italië en Spanje kennen ook al PlanetProof gecertificeerde bedrijven.

Meer info: PlanetProof en SMK.

Bron: SMK

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.