Nieuws

'Plasmatechniek belangrijk binnen agro en food'

Binnen nu en twee jaar is een belangrijke rol weggelegd voor plasmatechniek binnen de agro en foodsector. Zo voorspelt Jeroen Rondeel van Blue Engineering op Brightlands Campus Greenport Venlo. Plasma is ideaal voor desinfectie, maar ook voor groei, kieming en genezing van planten.

Plasma was tot voor kort onvoorspelbaar, het gaf niet altijd dezelfde reactie. "En wil je met plasma werken, dan is het belangrijk dat het effect altijd hetzelfde is. Wij hebben bij Blue Engineering een besturing ontwikkeld om plasma stabiel te krijgen, waardoor de uitkomst nu voorspelbaar is. Puur natuurkunde en regeltechniek", aldus Jeroen Rondeel.

Plasma is een natuurlijk product dat ontstaat wanneer je stroom door gas laat lopen. Dit klinkt ingewikkeld, vervolgt Jeroen zijn verhaal, maar iedereen kent plasma. "Neem een tl-balk die aanspringt, dit is de plasma-fase. En een bliksemschicht is ook plasma. Dit natuurlijk verschijnsel blijkt hele handige eigenschappen te hebben voor de agro en food: plasma desinfecteert op een milde en grondige manier water. Zo doodt het bacteriƫn en virussen zonder chemie. Wanneer je water met plasma behandelt, ontstaat er nitraat. Dit is een belangrijke voedingsstof voor planten. Het water wordt dus een soort kunstmest, alleen werkt plasma een stuk beter en is het milieuvriendelijk. Als je water activeert met plasma, heb je na twee uur weer zuiver drinkwater."

Goedkoop
Nu de techniek voorspelbaar is, ziet Jeroen volop kansen voor plasma. "We belasten onze wereldbol nu te zwaar. Als we hier in de toekomst met 9 miljard mensen willen leven, moeten we met elkaar op zoek naar alternatieven die de (natuurlijke) omgeving niet vervuilen of uitputten. Plasma biedt een oplossing: het vervangt de chemie in de agro en food", aldus Jeroen. "De techniek is goedkoop, het enige dat je nodig hebt is water, lucht en stroom. We gaan ervan uit dat de boeren en tuinders de plasma-techniek binnen nu en twee jaar kunnen gebruiken."

Medicijnresten
Maar niet alleen de agro en food kunnen volgens Jeroen profiteren van de voordelen van plasma. "Uit proeven blijkt dat plasma ook ingezet kan worden voor geurreductie bij onder andere varkensstallen, het reinigen van apparatuur, het steriliseren van brandwonden en het afbreken van medicijnresten in water. Daar gaan we de komende jaren mee aan de slag."

bron: Brightlands

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.