Nieuws

Draadloze sensoren voor de tuinbouw: 'Praten met appels en peren'

Met appels, peren, tomaten en komkommers communiceren? Joris Tenhagen van Pharox Logistics Intelligence uit Venlo doet het: "Met slimme sensoren laten we dingen die niet kunnen praten, praten."

Het Venlose bedrijf Pharox ontwikkelt draadloze sensoren voor de tuinbouw. "Met onze sensoren laten we de producten praten. We kunnen het gehele proces volgen: van het plantje in de kas totdat het product in het schap van de supermarkt ligt. Zo maken we de gehele keten digitaal", legt Joris Tenhagen uit.

De sensoren kunnen bijna alles meten en op het juiste moment. Op basis van deze data maakt Pharox sturingsinformatie waarmee een ondernemer zijn productieproces kan optimaliseren en daarmee kosten bespaart. Hij kan deze data ook weer delen met andere partijen in de keten, zodat ook zij hun processen kunnen bijstellen. "Het levert de ondernemer - en de keten - uiteindelijk geld op", aldus Tenhagen.

Batterijen

Via een sensor in de krat of container met versproducten, kan de ondernemer op afstand en realtime zijn product volgen. Tenhagen: "Hierbij hebben we veel tijd, energie en geld gestoken in het ontwikkelen van een sensor die weinig energie verbruikt. De sensoren kunnen worden ingesteld om elk gewenst moment gegevens door te geven: van elke seconde tot een keer per dag. Met een interval van 10 minuten gaan onze batterijen, een soort AAA-batterij, twee jaar mee. Maar er zijn ook cases waarbij we 8 tot 10 jaar halen."

Brightlands Campus

Pharox verhuist binnenkort naar Brightlands Campus Greenport Venlo. "Wij functioneren het beste in een ecosysteem zoals Brightlands, waar bedrijfsleven, onderwijs, kennisinstellingen en overheid met elkaar samenwerken. Zo hebben we voor de ontwikkeling van ons sensorplatform studenten en senior-programmeurs samen aan het werk gezet. Zo krijg je de the best of both worlds: studenten kennen de moderne technologie, de programmeurs weten hoe ze robuust moeten programmeren en wij krijgen een modern en schaalbaar platform."

Tenhagen verwacht als nieuwkomer op de campus nog meer van dit soort slimme combinaties. Het bedrijf is al bezig met het opzetten van een Smart Packaging Lab samen met een andere bedrijf dat is gehuisvest op de Venlose campus en zijn er idee├źn voor het ontwikkelen van een leerlijn Data Scientist in samenwerking met kennisinstellingen.

Bron: Brightlands

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.