Nieuws

Productie biogas Chemelot van start in 2022

De plannen waren er al jaren, maar nu is duidelijk wanneer de grootschalige productie van biogas op Chemelot kan beginnen. De bouw van de installatie start in 2020 en twee jaar later zal de eerste varkensmest omgezet kunnen worden naar biogas.

Groen licht

In 2018 leek de centrale van Biogasbedrijf Zitta er niet te komen. De overheid besloot het project niet te subsidiƫren. Begin dit jaar werd er toch geld (166 miljoen) vrijgemaakt uit het fonds Stimulering Duurzame Energie. Daarmee werd het voor initiatiefnemers OCI Nitrogen en Re-N Technology mogelijk de installatie te ontwikkelen. Inmiddels zijn ook de vergunningen in orde en is bekend gemaakt dat de bouw volgend jaar begint. Ook het intekenen van de benodigde mest is gestart.

Van mest naar biogas

De installatie gaat vanaf eind 2021 of begin 2022 zevenhonderdduizend ton mest per jaar verwerken. Het wordt hiermee de grootste biogasinstallatie van het land. Dit zal de problematiek rond het mestoverschot aanzienlijk verlichten en bovendien het gebruik van aardgas op Chemelot terugbrengen.

Bron: 1Limburg, Chemelot

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.