Nieuws

Reststromen centraal in projecten Food from Food

150 x bekeken

Ruim drie jaar geleden ging het project Food from Food van start, een interregionaal project dat helpt bij het omzetten van reststromen uit de agro- en voedingsmiddelindustrie naar nieuwe voedingsproducten en voedingsgrondstoffen. Er zijn inmiddels al 17 projecten opgezet in Limburg, Noord-Brabant en Vlaanderen.

Over Food from Food

Het project Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. Het is een grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland en ondersteunt zowel op financieel als praktisch gebied.

Food from Food is mogelijk gemaakt door Provincie Noord Brabant, Provincie Limburg, Ministerie van Economische Zaken, Provincie Oost-Vlaanderen en Provincie Antwerpen. Met partners als Brightlabs, FI&S en HAS Hogeschool heeft het project passende faciliteiten en kennis in huis.

Appelschillenshow

Eén van de projecten draait om het verwerken van appelschillen tot nieuwe grondstoffen. Fruitteler Kervo uit Venlo is betrokken bij dit project. Het familiebedrijf teelt en verwerkt al generaties lang kersen en appels. Door de levering van vele geschilde appels voor appeltaarten zijn appelschillen een aanzienlijke reststroom in het bedrijf. Momenteel wordt hier biogas van gemaakt.

Incubaker - food innovator voor de bakkerijketen - heeft het idee opgevat om samen met Kervo en Bacu halffabricaten te ontwikkelen van appelschillen die weer als grondstof gebruikt kunnen worden in brood en banketproducten. Ook ILVO en FI&S werken in dit project samen om tot nieuwe mogelijkheden te komen voor de appelschillen.

Rabarbervezel

Peeters- Bonten uit Heide is een teelt- en handelsbedrijf in rabarber. Een groot gedeelte van deze rabarber wordt verwerkt tot rabarbersap. Tijdens het persen van de rabarber komt sap vrij en vezel. Het sap wordt toegepast in allerlei voedingsproducten. De vezel is nu nog een product wat op het land terug gebracht wordt als compost. In samenwerking met verschillende partners van Food From Food is Peeters Bonten op zoek gegaan naar mogelijke toepassingen van de vezel in voedingsproducten.

Gezonde pruimen

De Fruitboer uit het Zuid-Limburgse Gronsveld is betrokken bij het Food from Food project waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een product uit het overschot van de pruimenoogst om de eetbeleving een boost te geven, met daarbij een focus op de gezondheidsbevorderende aspecten in de pruim. Idealiter wordt het product ontwikkeld in samenwerking met en voor zorginstellingen zoals ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Dit volledig lokale Nederlandse product zal passen binnen de clean-label trend en beantwoord de vraag naar doelgroepenvoeding en functionele voeding. Het product moet makkelijk te eten zijn (ready-to-eat), waardoor snel en gemakkelijk een product hoog in nutritionele waarden wordt geconsumeerd.

Zelf een project starten

Food from Food loopt van 1 januari 2017 tot 31 december 2020 en nadert dus zijn einde. Toch zijn er nog mogelijkheden een nieuw project te starten. Heb je zelf ideeën voor een project? Wil je meerwaarde bieden aan plantaardige nevenstromen? Binnen Food from Food worden 20 projecten gefinancierd met een maximaal budget van 40.000 euro per project. Dit is inclusief de maximale subsidie van 50% (dus €20.000,-).

Mocht je interesse hebben, kijk dan op de website of neem contact op met Toine Hultermans (+31615179809) of Marie Demarcke (+32476515865).

Save the date

Het laatste congres van Food from Food staat gepland voor dinsdag 22 september* in Mechelen, Vlaanderen. Het congres zal in het teken staan van (het tegengaan van) food waste, aan de hand van inspiratiesessies, matchmaking en demo's. Er is tijd en ruimte om andere partners te leren kennen, nieuwe producten te proeven en inspiratie op te doen voor een nieuw idee. Een aantal projecten die mee hebben gedaan aan Food from Food krijgen de kans om zich te presenteren en daarnaast wordt een samenvatting gegeven van alle resultaten die de afgelopen jaren zijn bereikt. Het programma en mogelijkheid om aan te melden volgt binnenkort.

*De datum is onder voorbehoud van toekomstige corona-maatregelen van de overheid. Zodra duidelijk is of het evenement mag doorgaan, zal er ook mogelijkheid zijn tot inschrijven.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.