Nieuws

Right Origins: eerlijke prijzen voor de boer, transparantie voor de consument

395 x bekeken

Brightlands Innovation Factory lanceerde in 2017 een uniek en op maat gemaakt incubatieprogramma voor innovatieve blockchain startups. De uit India afkomstige Akash Mathew en Sudeesh Narayanan sloten aan bij het programma en vonden de manier om hun droom te verwezenlijken: Right Origins, een stichting die eerlijk eigenaarschap voor boeren en transparantie voor de consument mogelijk maakt. Het eerste product, de Right Origins chocoladereep, is nu te koop.

Samenwerking en vertrouwen

Op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen kregen Akash en Sudeesh de mogelijkheid de juiste samenwerkingen te vinden voor Right Origins. Akash: “We kregen ongelofelijk veel steun. Via de campus vonden we al snel iemand die voor ons verblijf in Nederland garant wilde staan. Hartverwarmend dat een vreemde in je gelooft en je vertrouwt. Ook Brightlands Innovation Factory geloofde in ons. We kregen een startlening en ruimte en faciliteiten op de campus. Via Brightlands kwamen we later in contact met LIOF en Business Innovatie Team Limburg van de Rabobank. Dát én het incubatieprogramma van Brightlands Innovation Factory, zorgden ervoor dat we een vliegende start konden maken.”

Van blockchain naar transparantie

Akash en Sudeesh zijn de oprichters van CIED, een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van oplossingen door blockchain en artificial intelligence. Vanuit deze expertise ontwikkelden ze Right Origins, een stichting die een alternatief biedt voor de heersende productieketens. Eerlijke en volledige transparante producten staan centraal, tot stand gekomen in samenwerking met internationale boerencoöperaties.

Door inzet van blockchain kan de consument meekijken in de totstandkoming van hetgeen hij aanschaft. Bij het eerste product, de chocoladerepen, betekent dit concreet dat de koper de QR code op de wikkel kan scannen. Dit maakt Right Origins 100% transparant.

Eerlijke prijzen

Het is niet alleen transparantie voor de consument dat telt. Right Origins is er ook voor de boer, door de coöperaties te helpen met het opbouwen van hun merk, met opschalen en het genereren van betere inkomsten. “We garanderen de boeren een inkomen dat tot vijf keer hoger ligt dan dat bij fair trade programma’s,” aldus Akash. Dat is mogelijk door het zo kort mogelijk maken van de keten.

De toekomst

Het begin is gemaakt met chocoladerepen, maar daar stopt het niet. Sudeesh: “Right Origins is een platform waar iedereen die op een eerlijke, transparante manier wil produceren en handelen gebruik van kan maken. We willen een marktplaats voor betrouwbare producten worden.”

Momenteel werkt de stichting mee aan een pilot van Verstegen specerijen. Akash: “We verantwoorden met blockchain technologie de keten van de nootmuskaat die ze uit Indonesië halen. Ze kunnen nu met recht de herkomst en duurzaamheid van hun nootmuskaat claimen. Ook voor andere producenten is het interessant om zich op deze manier te onderscheiden. De markt voor eerlijke producten groeit. Met onze technologie kun je bewijzen dat je geen praatjes verkoopt.”

Meer weten over blockchain? Lees ook het achtergrondartikel over dit onderwerp op Kiempunt. De gecertificeerd biologische chocoladerepen zijn te koop via de webshop van Right Origins.

Bron: Brightlands en Right Origins

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.