Nieuws

Samenwerking brengt exotische zoete aardappel naar Limburgse grond

390 x bekeken

In de strijd om gezondere voeding wint de zoete aardappel steeds meer terrein op de reguliere aardappel. De vraag naar dit tropische gewas nam de afgelopen jaren fors toe en de groente is niet meer weg te denken uit het versschap. Traditioneel wordt de zoete aardappel geïmporteerd uit landen als de Verenigde Staten, Egypte en Honduras, maar dankzij een mooie samenwerking zijn de eerste zoete aardappelen van Limburgse bodem binnenkort exclusief verkrijgbaar bij supermarktketen Plus.

Franc Goertz uit Maria-Hoop is teler van asperges en blauwe bessen. "Al jaren zijn we actief in de teelt van asperges, aspergeplanten en blauwe bessen. Dit doen we sinds zeven jaar ook in Portugal. Op nabijgelegen percelen werden daar veel zoete aardappelen geteeld en mede door het veranderende klimaat in Nederland zagen we ook kansen om de teelt in eigen land op te pakken. We hebben enkele jaren op kleine schaal proeven gedaan, maar zien zoveel kansen dat we dit jaar gelijk met 28 hectare zijn ingestapt," vertelt Franc.

Nature's Pride

Goertz legde contact met groente- en fruitimporteur Nature's Pride om zijn plannen voor de teelt van zoete aardappelen te bespreken. Zij vermarkten jaarlijks een fiks volume van deze groente binnen de Europese retail, maar nog nooit betrof dit Nederlandse zoete aardappelen. "Afgelopen jaar hebben we zoete aardappelen geïmporteerd uit de Verenigde Staten, Egypte, Honduras, Spanje, Costa Rica, Senegal en Zuid-Afrika. Gemiddeld verkochten we toch wel 200.000 kilo per week", vertelt inkoper Sjaak van der Waaij. "Het is een productgroep die zich de laatste vijf jaar enorm ontwikkeld heeft. Met de Hollandse teelt zetten we een nieuwe stap, waarbij we verwachten zeker vijf maanden zoete aardappelen uit eigen land aan te kunnen bieden. We verwachten dat de zoete aardappel zich steeds verder zal gaan ontwikkelen tot een product met een stabiele markt en dat is belangrijk, want dan kan iedereen in de keten er wat aan verdienen."

CO2-uitstoot

Er speelde een tweede aspect een rol bij het enthousiasme van Nature's Pride om in zee te gaan met Goertz. "Hoewel Nature's Pride exoten via lucht- en zeevracht vanuit alle windstreken importeert, wordt er ook steeds meer gekeken naar de mogelijkheden dichterbij huis," zegt accountmanager Frits de Bruin. "De verandering van het klimaat biedt nieuwe kansen voor teelten die eerder in Nederland niet voor mogelijk werden gehouden. Wij zijn dan ook met meerdere producten aan het testen. Zo kunnen we onze CO2-uitstoot drastisch reduceren. Daarbij is het een nadrukkelijke wens van onze retailklanten om meer lokaal product te betrekken. Maar om een supermarkt te beleveren, heb je wel volume nodig van telers die durven te investeren. De plannen van Goertz pasten dan ook perfect in onze strategie."

Exclusief bij Plus

De eerste afnemer waar Nature's Pride aan dacht was supermarktketen Plus, een retailer die zoveel mogelijk werkt met producten van eigen bodem. Inkoper Marijn Hilbrink vertelt dat Plus de samenwerking met plezier aanging: "Het past bij de inkoopstrategie van PLUS om zoveel als mogelijk te werken met producten van Nederlandse bodem. Hiermee kunnen we onze klanten ruim vijf maanden per jaar volledig met zoete aardappelen uit Nederland bedienen en dat is uniek in de markt. En dat lokale aspect wordt voor onze klanten steeds belangrijker. Er is vanuit consumenten een groeiende vraag naar verantwoorde, eerlijke producten van regionale herkomst."

De teelt

Het totale areaal van Franc Goertz telt zo'n 250 hectare. Met de 28 hectare die hij inzet voor de zoete aardappelen is het verreweg het grootste Hollandse teeltproject voor de verse markt. Het hoofdras is het oranjevlezige ras Orleans, aangevuld met de rassen Beauregard, Covington en Bellevue. De zoete aardappelen worden zonder gebruik van chemische middelen onder biologisch afbreekbaar folie geteeld.

Teelttechnisch voorziet de Limburger weinig problemen, ook omdat de hoge zandgronden van de aspergevelden zich prima lenen voor de teelt van zoete aardappelen. Ook waren de drie afgelopen warme zomers bij uitstek geschikt voor de teelt van zoete aardappelen. De uitdaging zit hem volgens hem vooral in de arbeid. "Er komt veel handwerk bij kijken. Voor het planten in juni en de oogst vanaf september hebben we tientallen mensen nodig. Maar gelukkig hebben we hier met onze andere teelten veel ervaring in. Daarbij sluit de teelt van de zoete aardappelen naadloos aan op het werk in onze andere teelten. In juni is het aspergeseizoen ten einde en in september sluiten we het seizoen van de blauwe bessen af", vertelt Goertz.

Verpakken

De zoete aardappelen worden in herbruikbare bins geleverd aan Nature's Pride, waar de producten op de verpakkingslocatie in het Westland worden gesorteerd en verpakt. Hiervoor staat een nieuwe verpakkingslijn waar de aardappelen geborsteld en gesorteerd worden, tevens is er een kwaliteitscheck. Speciaal voor de Hollandse zoete aardappelen ontwikkelde de importeur een nieuwe kartonnen verpakking van 750 gram onder het EAT ME-merk, waarin het product goed zichtbaar is.

Potentie

Supermarkt Plus verwacht dat de populariteit van de zoete aardappel nog verder zal toenemen. Category manager Joost Hoes: "Hoewel wij een relatief traditionele kopersgroep bedienen, heeft de verkoop van zoete aardappelen de laatste jaren bij ons een enorme vlucht genomen. En de potentie is nog lang niet uitgenut. Nu veel millennials de zoete aardappelen al volop gebruiken, komen ook hun ouders ermee in aanraking. Nog altijd staan de zoete aardappelen niet op het boodschappenlijstje van al onze consumenten, maar met de juiste communicatie op de winkelvloer en het lokale aspect verwachten we veel meer klanten te verleiden tot een impulsaankoop. Door de zoete aardappelen zowel los bij de kookgroenten en peulvruchten als verpakt bij het aardappelschap aan te bieden en de nodige acties te voeren, verwachten we een flinke omzetstijging te realiseren."

Vanaf medio september tot in elk geval medio januari zijn de Hollandse zoete aardappelen exclusief bij PLUS verkrijgbaar.

Bron: AGF

Reacties

Wilhelmina Hoedjes op maandag 31 augustus 2020 om 22:47
Beetje vreemd dat Franc Goertz genoemd wordt als de brenger van zoete aardappels in Limburg. Joep van de Bool van biologisch bedrijf de Waog in Neer teelt al vele jaren met groot succes zoete aardappelen uit en op Limburgse bodem.

Hij is de echte pionier van zoete aardappelen in heel Nederland en nog eens biologisch ook.
Op biojournaal.nl van woensdag 26 augustus 2020 staat een uitgebreid artikel over de zoete aardappels van de Waog, die nu jaarrond geleverd kunnen worden.


Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.