Nieuws

Samenwerking essentieel in het nieuwe ondernemen

220 x bekeken

In een steeds complexere wereld is de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs een noodzaak geworden. Hoewel een ondernemer veelal niet staat te juichen bij de gedachte aan samenwerking, is het steeds moeilijker solo te opereren. Ook in de Limburgse agrofood sector gaat dat zeker op.

Bedrijfsleven, overheid en onderwijs

Iedere ondernemer heeft behoefte aan kennis, kunde en kapitaal. Vroeg of laat komen vragen op rondom regelgeving, subsidies, investeringen of technologische ontwikkeling, zeker nu alles steeds complexer lijkt te worden.

Vroeger vonden veel ondernemers bij de regionale Kamer van Koophandel steun, maar deze kantoren verdwenen na bezuinigingen tijdens de crisisjaren. Nieuwe structuren en verbinders waren noodzakelijk en werden ook in Limburg opgezet.

Crossroads Limburg

Crossroads Limburg is zo’n verbinder , die in Noord-Limburg bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samen wil brengen. Stephan Satijn is waarnemend voorzitter en legt uit hoe binnen Crossroads Limburg inhoudelijk niets bepaald wordt. Het is uitsluitend de bedoeling om als verbinder tussen de drie partijen op te treden. Crossroads Limburg faciliteert het proces, maar het is aan bedrijven, scholen en overheden om de koers uit te zetten.

Brightlands Campus Greenport Venlo

Tjebbe Smit, senior vicepresident bij Océ en tevens vicevoorzitter bij Crossroads Limburg, spreekt van wederzijdse afhankelijkheid tussen het bedrijfsleven en de regio. Heel belangrijk in dit perspectief is de Brighland Campus Greenport Venlo. Het onderzoek naar gezonde voeding is essentieel voor de vele ondernemers in de agrofood sector van Noord-Limburg. Crossroads Limburg streeft er naar een klimaat te creëren waarbinnen de partijen hun weg naar elkaar hier blijven vinden.

Uitdaging

In Midden-Limburg wordt eenzelfde rol gespeeld door Keyport en in Zuid-Limburg is er de Economische samenwerking Zuid-Limburg (ESZL). Dat het niet altijd eenvoudig is, bleek al toen het in Zuid-Limburg eerder misging met het Limburg Economic Development. De samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs is niet altijd vanzelfsprekend, de doelstellingen en belangen niet altijd dezelfde. Maar hoewel de uitdaging groot is, is het voor geen van de partijen een optie om solo te gaan.

Bron: Dagblad De Limburger

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.