Nieuws

Studiegroep Champignons verenigt telers in collectief onderzoek

558 x bekeken

Op 4 maart 2020 is de Studieclub Champignons geformaliseerd. Deze groep van vijf enthousiaste champignonkwekers uit Limburg en Brabant zal samen collectieve onderzoeken uitvoeren om de sector voor te bereiden op de toekomst. Deze samenwerking is tot stand gekomen vanuit het project Bright 5.

Studieclub Champignons

Mede door het wegvallen van de productschappen en het Proefstation champignonteelt is er vanuit de champignonsector behoefte aan collectieve onderzoeken. Zodoende is 4 maart 2020 de Studieclub Champignons geformaliseerd. Deelnemers uit Limburg en Brabant zijn Dennis Cox van Cox Champignons, Robbert Jacobs van Jacobs Champignons, John Jacobs van Champignonkwekerij Jacobs, Pieter van den Boomen van Champignonkwekerij Gemert en Thijs Claassen van Claassen Champignons. Zij dienen als klankbord om praktische, toegepaste onderzoeken in de champignonsector te gaan uitvoeren. Deelnemer Dennis Cox van Cox Champignons licht toe: “Innovatie is een voorwaarde om als bedrijf bestaanswaarde te behouden.”

Onderzoeken

In 2020 wordt er gestart met de onderstaande 4 onderzoeken:

- Alternatief voor formaline (vitale bodem)

- Biologische bestrijding champignonvlieg en -mug (groene gewasbescherming)

- Biologische bestrijding mollen (vitale plant)

- Hergebruik champost (verwaarden reststromen)

Excursies

Daarnaast zijn er plannen om excursies te organiseren bij verschillende bedrijven op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Middels deze excursies wordt de studiegroep geïnspireerd en meegenomen in de doelstellingen van de campus op het gebied van gezonde voeding, future farming en bio-circulaire economie.

Bright 5

De Studieclub Champignons is onderdeel van het Bright 5 (2) project. Dit is een project waarin vijf sectoren gedurende vijf jaar teelt gerelateerde innovatie initiëren, uitvoeren en delen vanuit de ondernemers zelf. Naast de champignon gaat het om blauwe bessen, aardbeien, asperges en boomteelt. Lees hier meer over de activiteiten en toekomstplannen van Bright 5 (2).

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.