Nieuws

Uitzonderlijk, maar het kan: gele courgette telen in vollegrond

198 x bekeken

In een interview met Nieuwe Oogst vertelt Rob Beeren, groenteteler uit Neer, over zijn aanpak bij het telen van gele courgette in vollegrond. Niet gemakkelijk, maar dat maakt het volgens Beeren des te interessanter.

Allereerst is gele courgette een arbeidsintensieve plant. Beeren: 'Alles moet handmatig gebeuren: het planten, het omhoog leiden van de plant via het touw en het oogsten.' Ook is er toenemende fusariumdruk door klimaatverandering, die resulteerde in zo'n 15% uitval in 2019.

Dat laatste loste Beeren op door de grond te ontsmetten op basis van zuurstofloosheid. Daarnaast overweegt hij om de planten te enten op een onderstam of de grond te laten herstellen door er snijbonen te telen.

Met bladmonsteranalyses, vocht- en temperatuurmeters stemt hij bewatering, bemesting en middelengebruik op maat af. "Het maximale van een perceel te halen met zo min mogelijk input; dat is mijn doel."

De teler heeft in totaal 3,5 hectare gele courgettes, geteeld in plastic tunnels en foliekassen en in de openlucht onder hagelnetten. De diverse teeltmethoden maken levering van begin mei tot half november mogelijk.

Meer weten over de aanpak van Beeren? Lees het volledige artikel hier >

bron: Nieuwe Oogst

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.