Nieuws

Van melkkoeien naar voedselbos

193 x bekeken

De familie Venner uit Baexem heeft vijftig melkkoeien, maar als het aan zoon Mark ligt, maken die plaats voor twaalfduizend bomen. Hij ziet brood in de aanleg van een voedselbos en dus gingen afgelopen weekend de eerste bomen de grond in.

Harmonie

Mark Venner (23) studeerde Bos en Natuurbeheer in Velp. Daar kwam hij op een interessant alternatief voor het melken van koeien: het aanleggen van een voedselbos. Waar nu nog maar één boom groeit, moet in de toekomst voldoende fruit, noten, bladgroente en scheuten groeien om het bedrijf draaiende te houden.

Crowdfunding

De afgelopen perdiode draaide vooral om het zoeken naar financiering voor de ambitieuze plannen. Dit werd onder meer gevonden bij de provincie, die subsidie verleende voor het voedselbos. Ook partijen als Voedselbosbouw Nederland, Urgenda, Grootouders voor het Klimaat NL en Stichting IKL zijn betrokken. Via crowdfunding kwam al meer dan 17.000 euro binnen, een flinke stap op weg naar het doel van 75.000 euro.

Geduld

Het is een project dat geduld vereist, weet Mark. Het duurt een paar jaar voordat het ook daadwerkelijk een bos te noemen is. Toch heeft hij er vertrouwen in, want in Gelderland bestaat al een succesvol voorbeeld. Wouter van Eck startte elf jaar geleden het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek en is het bewijs dat het mogelijk is. Van Eck hielp de familie Venner dit weekend, toen de eerste bomen en struiken de grond ingingen.

Mark wil als landbouwer werken in harmonie met de natuur. "Ik maak me zorgen om de vruchtbaarheid van de bodem, om de teruggang van biodiversiteit en aantasting van het landschap. Ik geloof in een andere aanpak dan de gangbare. Ik kan dit nu doen omdat mijn ouders en broers en zus het initiatief steunen."

Bron: 1Limburg

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.