Nieuws

Van reststroom naar gezonde voeding in Interreg project SUN

256 x bekeken

Onder aanvoering van Hochschule Niederrhein in Duitsland onderzoekt Interreg project Sustainable and Natural Sidestreams (SUN) de mogelijkheden van het gebruiken van reststromen voor gezonde voeding. Samen met Limburgse projectpartners Food Claims Centre Venlo, Brightlabs, Liquid Salads en TUN Food Innovation wordt gekeken hoe schillen en andere restanten van fruit en groente behouden kunnen worden voor consumptie.

Food Claims Centre

Het Food Claims Centre van Maastricht University onderzoekt samen met de project partners welke nevenstromen interessant zijn om te worden gevaloriseerd. Veiligheidsproblemen rondom contaminatie, allergenen, opslag- en transportcondities worden onderzocht. Door het juridische perspectief op EU-niveau te verduidelijken, wordt verwacht richtlijnen te kunnen geven hoe de potentiële risico's tijdens de productie kunnen worden beperkt.

TUN Food Innovation

Door het maken van (bewaarbare) halfproducten van restromen, kunnen anders verloren producten op een later tijdstip weer in de voedselketen worden ingezet. Hiervoor zijn extractie-methoden en droging van groot belang. Waar onderzoekers van Hochschule Niederrhein zich focussen op de extractie, is TUN Food Innovation in dit project de expert op het gebied van drogen. Samen met Blue Engineering ontwikkelt TUN Food Innovation een nieuwe, industriële droogmethodiek voor agrofoodproducten. Ze werken aan de bouw van een innovatieve machine met Vacuüm MicroWave-droogtechnieken (VMW), waarmee bijvoorbeeld varkensoren, champignons, tomaten, aardappelen, maar ook reststromen gedroogd kunnen worden.

Brightlabs

De rol van Brightlabs in dit project is onder andere de analyse van de hoeveelheden bioactieve stoffen in de reststromen, zowel voor als na de innovatieve drogingsmethoden van TUN naar een half- of eindproduct. Hiermee kan worden aangetoond dat de gezonde inhoudsstoffen nog steeds aanwezig zijn.

Liquid Salads

Partner Liquid Salads uit Venlo gebruikt de creativiteit bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor soorten halfproducten en de conservering hiervan. Met als doel om de halfproducten te gebruiken in bestaande of nieuwe food producten.

Meer informatie over het SUN project vind je op de website van de Hochschule Niederrhein.

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.