Nieuws

Varkens helpen bierbrouwers circulair te ondernemen

209 x bekeken

In het Limburgse Stein ligt Brouwerij de Fontein, een van de kleinste zelfstandige brouwerijen van Nederland. Aan het roer staan twee afgestudeerd levensmiddelentechnologen, Rik en Lonneke Brouns. Duurzaamheid is een belangrijk aspect van hun bedrijfsvoering en dus richten ze zich op de korte keten en zoeken ze voortdurend naar manieren om circulair te ondernemen. Dat laatste betekende onlangs de komst van tien Tamworths varkens.

Hoogwaardig voedsel

Waar bier gebrouwen wordt, blijft bostel over. Deze stukjes graan die overblijven na het brouwproces gingen voorheen met vrachtwagens naar bakkers of boeren, maar worden nu gegeten door de tien eigen varkens van de brouwerij. De dieren werden opgehaald bij gespecialiseerde fokkers in het hele land. "Een Engels ras, met een DNA dat lijkt op dat van ons wilde zwijn. Ze zijn vriendelijk voor wandelaars, kunnen buiten verblijven als het heel koud is, maar ook als het heet is en hebben geen stal nodig. Een schuilhut is genoeg”, vertelt Lonneke Brouns in een interview met De Limburger. Voor de varkens is de bostel hoogwaardig voedsel vol vezels en eiwitten. De brouwerij beperkt vele transportkilometers door deze reststroom aan de nieuwe bewoners te geven.

Circle of life

De varkens zelf belanden uiteindelijk op de menukaart van de brasserie van de brouwerij. Volgens Brouns zijn niet alle bezoekers daar blij mee, maar past het wel bij de werkwijze van Fontein. "Het is de circle of life, maar wel op een diervriendelijke manier. Ze hebben hier een heel goed leven. En elk jaar komen er nieuwe bij". Ook in het brouwproces kijken de ondernemers naar hun directe omgeving. "We hebben bijen, groenten en fruit in de tuin. Bloesem, kruiden, frambozen en honing gebruiken we allemaal in onze bieren. Waarom iets van ver halen als je het binnen handbereik hebt?”

Bron: De Limburger en Brouwerij de Fontein

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Heb je zelf ook interessant nieuws dat op Kiempunt zou moeten staan? Mail het naar redactie@kiempunt-limburg.nl.