Vijf vragen aan

5 vragen aan: Alie de Boer

562 x bekeken

Alie de Boer richtte het Food Claims Centre Venlo op, gevestigd in de Venlose campus van Maastricht University. Centrale vraag in alle activiteiten van dit centrum is: hoe kun je wetenschappelijk onderbouwen dat voeding juridisch gezien veilig en gezond is? Zij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Alie de Boer

Assistant Professor bij Maastricht University, Campus Venlo

Hoe kun je wetenschappelijk onderbouwen dat voeding juridisch gezien veilig en gezond is? Met die vraag houdt Alie de Boer (30) zich dagelijks bezig. Tijdens haar opleiding Health Food Innovation Management (Maastricht University) bleek onderzoek naar voeding en levensmiddelenrecht haar vooral te boeien. Op de Venlose campus van de UM startte zij het Food Claims Centre Venlo, waarin ze samen met haar onderzoeksteam er alles aan doet om meer inzicht te krijgen én te geven over het gebruik van wetenschappelijk onderzoek in (Europees) levensmiddelenrecht.

1: Hoe ben je bezig met innovatie?

Binnen het Food Claims Centre Venlo doen we onderzoek naar innovaties en nieuwe ontwikkelingen in methodes om gezondheid en veiligheid van voedingsproducten aan te tonen. Daarnaast bestuderen we hoe wettelijke eisen innovatie in de voedingswetenschappen kunnen beïnvloeden.
Ik vind het belangrijk dat we onderzoek doen dat iets kan bijdragen aan zowel consumenten als bedrijven: met betere methoden en inzicht in beleid en wetgeving kan consumentenbescherming verder gegarandeerd worden, terwijl er meer ruimte kan ontstaan voor het bedrijfsleven om te innoveren.

2: Wat zou je andere professionals in de agrofood als advies willen geven als ze meer willen innoveren?

Werk vanuit kennis: zorg dat je je producten en je markt goed begrijpt en probeer, misschien wel samen met andere partijen, je kennis te vergroten om zo nog beter in te kunnen spelen op de kracht van je eigen product en op wat een consument graag ziet.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Gezondheid blijft een belangrijk issue: hoe kunnen we voeding gebruiken om gezond te blijven en zelfs onze gezondheid verder te stimuleren? Daarin denk ik dat het steeds belangrijker wordt hoe gehele producten onze gezondheid beïnvloeden, naast de aandacht die we hebben voor losse stofjes en hun effecten. En de aandacht die er steeds meer is voor duurzaamheid, zowel in productie als consumptie van voeding, zal volgens mij ook alleen maar toenemen!

4: Wat is er volgens jou nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Samenwerking! Alleen door samen te werken, kunnen we met innovatieve ideeën, producten en bedrijfsconcepten komen die bij de vragen van nu én morgen passen. Volgens mij hebben we elkaar nodig om het voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken en kunnen we er alleen gezamenlijk voor zorgen dat innovaties vanuit deze regio daar daadwerkelijk aan bijdragen.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood zou jij dezelfde vragen willen voorleggen?

Aan Kelly Hendriks: zij houdt zich bezig met zowel de consumptie als de ontwikkeling van gezonde, verantwoordelijke producten als sportdiëtist én projectmanager hier in de regio!

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Alie de Boer
  • Food Claims Centre Venlo
  • gezondheid en voeding