Vijf vragen aan

5 vragen aan...Bart Kuijpers

460 x bekeken

Bart Kuijpers startte Brightlabs, een analytisch lab waar onderzoek wordt gedaan naar gewenste en ongewenste componenten in groente en fruit. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Bart Kuijpers

Mede-oprichter bij Brightlabs

Bart Kuijpers heeft een achtergrond in de analytische chemie en bedrijfskunde. Hij begon zijn carrière bij Alcami, een farmaceutisch bedrijf (farma industrie) en stuurde daar een analytische chemische afdeling aan. In 2015 richtte hij samen met Iwan Gijsbers Brightlands op: een labaratorium in analytische chemie voor de agrarische en famaceutische sector.
Met microbiologisch en chemisch laboratoriumonderzoek controleert Brightlands of producten of processen voldoen aan wettelijke richtlijnen, gestelde normen en specificaties in groente, fruit en andere levensmiddelen.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

Steeds meer consumenten vragen zich af hoe gezond groenten en fruit zijn en hoeveel verschil er tussen de producten zit. Brightlabs heeft onderzoek gedaan naar de bioactieve stoffen in groente- en fruit. Daaruit blijkt dat telers zelf grote invloed hebben op de gehaltes aan bioactieve stoffen door te kiezen voor de juiste cultivars, deze op een goede voedingsbodem te zetten en voldoende rijp te oogsten. Telers die dit onder de knie krijgen, kunnen gezondere producten verkopen die veel rijker zijn aan bioactieve stoffen en kunnen hiervoor een hogere prijs vragen.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood als ze meer willen innoveren?

Meten = weten! Kwaliteit kost geld, maar het gebrek aan kwaliteit kost nog veel meer geld.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Nu maken consument keuzes op basis van het uiterlijk van het product. In de toekomst gaat een consument een keuze voor een product maken op basis van het gehalte inhoudsstoffen.
Als 100 gram spruiten van een innovatieve teler in de toekomst net zo veel bioactieve stoffen heeft als 1 kilo spruiten van een klassieke teler, waar kiest de consument dan voor?

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Boeren en tuinders moeten meer denken als grote fabrieken. Door het vaker toepassen van kwaliteitscontroles c.q. laboratoriumonderzoek kunnen er meer eindproducten van een hogere kwaliteit worden geproduceerd van hetzelfde perceel.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Aan Twan van Hagen van Vertical Rainforest, een van de nieuwste bewoners van de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Brightlabs
  • Bart Kuijpers