Vijf vragen aan

5 vragen aan: Boy Jacobs van Sitesta's

902 x bekeken

In vijf vragen aan.. komt iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofood aan het woord door vijf vragen kort te beantwoorden. Deze innovator geeft het stokje vervolgens door aan de volgende innovator, om de volgende maand de vijf vragen te beantwoorden.

Boy Jacobs

Eigenaar bij SiTesta's

Jan Jacobs begon als eenvoudige boer met komkommers uit de kas en prei uit de koude grond. Zoon Chrit Jacobs nam het bedrijf over in de jaren tachtig en liet het groeien naar een professionele productie van hoogwaardige komkommers. Boy Jacobs, telg van de derde generatie en meer ondernemer dan teler, verkent nu nieuwe kansen, van vernieuwende consumentenproducten, tot de kas als databron voor service innovatie.
Op 4 hectare worden komkommers geteeld aan de hoge draad met belichting, wat het seizoen verlengt en een kwalitatief en duurzaam versproduct oplevert.
In 2018 teelde men nog 3 hectare traditioneel, waarbij veel 'bijproduct' vrijkwam naast de klasse 1 producten, dat niet tot waarde gebracht werd. SiTesta’s gaat nu co-creatie aan om waarde toe te voegen aan primaire producten en benadert consumenten actief om ze kennis te laten maken met de Noord-Limburgse agrifood sector.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

We kijken voornamelijk naar de snel veranderende consument, en gebruiken het fundament van de topsector in Noord-Limburg en Nederland om zo ons steentje bij te dragen aan het ecosysteem. Elkaar ondersteunen in plaats van elkaar het moeilijker maken. Dit willen we dan ook terugbrengen in ons handelen volgens het ‘suschainable’ principe.
We willen in de toekomst nog duurzamer produceren, al moet dit de markt wel toelaten. Duurzaamheid kost ten slotte geld.

2: Wat zou je andere professionals in de agrofood als advies willen geven als ze meer willen innoveren?

Ik ben zelf nog maar een broekie, dus ik zit vooral nog in de leerschool door middel van het samenwerken met veelal oudere ondernemers. Denk aan mensen binnen ons eigen familiebedrijf, Gipmans, Hermans suikermais en Light4Food. Ik geloof in verandering, continue marktverkenning en in ‘gaat niet, bestaat niet’.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

We moeten naar een duurzamere manier van gewasbescherming. Wet- en regelgeving, praktijk en onderzoek gaan hierbij echter momenteel niet hand-in-hand. Willen we een planeet in 2050 kunnen voeden met een populatie van rond de 10 miljard mensen, dan is samenwerking in de triple helix (onderwijs, overheid, bedrijfsleven) essentieel.

Genetische eigenschappen van planten zouden veel beter ontwikkeld kunnen worden door middel van CRISPR-Cas. Zorgpunt is dat de EU toepassing van de techniek vooralsnog niet toestaat, terwijl het in Azië en de Verenigde Staten wel is toegestaan. Dat zal gevolgen hebben voor de capaciteit aan R&D hier in de EU.

Daarnaast geloof ik in de toepassing van Big Data, AI en het verder verduurzamen van de keten zelf. Dat vergt alleen wel hoge investeringen, hiervoor is in de huidige situatie niet altijd voldoende budget.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

‘Suschainability’: elkaar wat gunnen, samenwerken aan vernieuwing, door de gehele keten. Briljante ideeën ontstaan vaak doordat er meerdere inzichten aan tafel zitten, met een gemeenschappelijk doel. Het is tijd om de ketens te bestuderen en te zien waar dingen fout lopen, om zo gezamenlijk aanpassingen te kunnen maken.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood zou jij dezelfde vragen willen voorleggen ?

Aan Alie de Boer, voedingswetenschapper bij Universiteit Maastricht op de campus in Venlo. Ze is ten slotte vanuit de academische wereld bij veel fundamentele dingen betrokken, die tot vernieuwing kunnen leiden en het ecosysteem van de agrifood in Noord-Limburg kan versterken.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Boy Jacobs
  • SiTesta's
  • komkommerteelt