Vijf vragen aan

5 vragen aan... Eric Brouwers

388 x bekeken

Eric Brouwers helpt met eigen bedrijf ProSales en als coördinator bij Paletti Growers de agrofoodsector vooruit te denken. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Eric Brouwers

Eigenaar van ProSales en coördinator/bestuurder bij Paletti Growers

Met zijn onderneming ProSales helpt Eric Brouwers mensen, teams of bedrijven tot bloei te komen. Vanuit ProSales is hij sinds 2014 coördinator (en vanaf 2020 bestuurder) bij coöperatie Paletti Growers. In die rol begeleidt hij werkgroepen die actief zijn binnen de coöperatie en werken aan onderwerpen als IT, slimme logistiek, ondernemerschap met toekomstperspectief, duurzame teeltstrategieën en alternatieve productpromotie. Daarnaast zorgt Eric voor de voortgang en opvolging en zet hij zijn netwerk in om zo veel als mogelijk waarde toe te voegen aan Paletti Growers.

1: Hoe ben je bezig met innovatie?

Vooruitkijken en perspectief creëren in een dynamische en veranderende wereld waarin we leven is belangrijk. Innovatie is daarbij een kritische succesfactor. Innoveren staat voor vernieuwen. Vernieuwen doe je vanuit de situatie nu. Voor een ondernemer is iedere verbetering innovatief.

Als coöperatie Paletti Growers innoveren we op verschillende gebieden. Het belangrijkste is innoveren op het gebied van samenwerking. Dan gaat het over langdurige samenwerking in partnerships (bijvoorbeeld logistiek), intensief samenwerken met kennisinstellingen (HAS, Citaverde) en kennis uitwisselen. Mijn persoonlijk interesse op dit moment heeft het ‘Platteland van de toekomst’ en de visieontwikkeling rond dit thema.

2: Wat adviseer je andere agrofood professionals als ze willen innoveren?

Toon lef en durf je ideeën uit te werken en door te pakken. Zet door als je gelooft in een idee. Binnen een bedrijf regeert vaak de waan van de dag en dat zorgt ervoor dat er soms onvoldoende energie wordt gestoken in een kansrijke ontwikkeling. Samenwerken en gebruikmaken van crossovers zorgen voor verrijking en vergroten de kans van slagen. Maak gebruik van netwerken zoals de Brightlands Campus Greenport Venlo.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Slimmer samenwerken, durven te delen en kennisuitwisseling tussen verschillende sectoren zijn trends die zich ontwikkelen. Het inzetten op duurzame teeltstrategieën (gewasbescherming en energietransitie) heeft een grote impact op de agro. Daarnaast is arbeid (internationale werknemers en het onderbrengen van deze mensen) een uitdaging voor nu en voor de toekomst.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen?

Stimuleren van innovatie bij MKB-bedrijven is belangrijk. Dat gebeurt vaak op een erg complexe manier. Maak dit laagdrempeliger en ‘keep it simple’.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Frank Coenders van Frank Coenders Kwekerijen. Hij kijkt niet alleen naar vandaag, maar ook naar morgen. Hij zet zich op verschillende manieren in voor samenwerking en het versterken van de sector in de regio en daarbuiten.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.