Vijf vragen aan

5 vragen aan: Erik Gipmans van Gipmans Planten

In vijf vragen aan.. komt iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofood aan het woord door vijf vragen kort te beantwoorden. Deze innovator geeft het stokje vervolgens door aan de volgende innovator, om de volgende maand de vijf vragen te beantwoorden.

Erik Gipmans

eigenaar bij Gipmans Planten

Gipmans Planten uit Venlo maakt in zo’n 50 ha. kas jonge planten voor professionele glasgroente- en vollegrondstuinders door heel Europa. Daarnaast worden er jaarrond verse potkruiden voor de retail gekweekt.

Erik Gipmans runt samen met zijn broer Jos en neef René het bedrijf, een van de meest toonaangevende plantenkwekerijen van ons land. Erik noemt het bedrijf ook wel de grootste smaakstoffenproducent van Europa zonder E-nummer.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

We willen niet meteen alles innovatie noemen. Sommige zaken vallen wat ons betreft onder continue kwaliteits- of efficiëntieverbetering van product of proces.
De echte innovatie voor ons zit ‘m in de core business; het maken van gezonde, sterke planten. Niet alleen wet- en regelgeving maken dat uitdagend, ook onze intrinsieke lat voor duurzaam produceren leggen we steeds hoger. LED is daar wellicht het beste voorbeeld van. In de kas, maar ook in onze klimaatcel waarbij we recepturen ontwikkelen voor de opkweek van planten en kruiden.

2: Wat zou je andere professionals in de agrofood als advies willen geven als ze meer willen innoveren?

Doe iets. Probeer. Maak fouten. En leer. Niks doen is geen optie. Kijk daarbij verder dan alleen maar je bestaande markt en klanten, en ook verder vooruit dan een paar jaar…

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Gewasbescherming wordt steeds meer aan banden gelegd. Ben daar op voorbereid. Ik denk overigens ook dat biologisch een meer tijdelijk fenomeen is dat uiteindelijk uitmondt in ‘duurzame’ productie, over de volle breedte. Verbetering van de genetische eigenschappen van planten en processen gaat voor een revolutie zorgen in het telen.

4: Wat is er volgens jou nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen en/of te versterken?

Ik kan het woordje samenwerken wel weer laten vallen… Maar gun een ander (bedrijf) ook z’n successen. Dat maakt samenwerken niet alleen makkelijker en veel leuker. Het zorgt bovendien voor gezonde competitie.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood zou jij dezelfde vragen willen voorleggen?

Boy Jacobs, van SiTesta’s. Hij benadert - het kweken van - komkommers op een geheel andere en eigen manier. Heel mooi om te zien!

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Erik Gipmans
  • Gipmans Planten
  • gewasbescherming