Vijf vragen aan

5 vragen aan: Eva van Rijsingen

159 x bekeken

Eva van Rijsingen werkt bij HAS Hogeschool én heeft haar eigen start-up BASE-projects. BASE helpt organisaties de natuur te verbeteren door het vergroenen van de eigen buitenruimte. Zij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Eva van Rijsingen

oprichter bij BASE-projects

Eva van Rijsingen werkt als bodem- en plantwetenschapper bij HAS Hogeschool én heeft haar eigen start-up BASE-projects. Na 3,5 jaar werkzaam te zijn geweest binnen de duurzame techniek, wilde ze aan de slag met haar eigen visie: duurzame impact maken is niet moeilijk!

BASE helpt organisaties de natuur te verbeteren door het vergroenen van de eigen buitenruimte. De gecreëerde waarde wordt met sensoren gemeten en zo kan op basis van data over de duurzame impact gecommuniceerd worden.

Naast het mobiliseren van het maatschappelijk potentieel, creëert het bewustwording: wij zijn onderdeel van de natuur en juist daarom kunnen wij haar ook positief beïnvloeden.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

BASE-projects is innovatief door de eenvoud: terug naar de basis (de BASE) is wat nu nodig is om vooruit te kunnen komen. Om onze natuur te kunnen herstellen, meten wij eerst haar status met goedkope meetsystemen. Zo kunnen we op basis van feiten en harde data tastbaar gaan verbeteren.
Deze ogenschijnlijk simpele methoden gebruiken om verandering op gang te brengen, gecombineerd met een regeneratief business model, dat vind ik best innovatief.
Daarnaast stimuleren wij kennisontwikkeling op het gebied van de meetsystemen die wij gebruiken. Wij doen dit omdat we er van overtuigd zijn dat het essentieel is voor onze maatschappij om de status van ons ecosysteem
beter te kunnen meten en dus te kunnen regelen.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood die meer willen innoveren?

Elke verandering is een innovatie, als je die tenminste bewust maakt. Er wordt vaak gezegd dat veranderen niet leuk is. Maar ik denk dat een verandering wel leuk is als het echt bijdraagt aan je hogere doel. Dan is het ook een bewuste keuze: je gaat iets veranderen omdat jij er van overtuigd bent dat dit iets positiefs gaat brengen.
En geniet van de weg ernaartoe: dat is dan al gegarandeerde winst!

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Mensen gaan zich steeds meer bewust worden van het effect dat wij hebben op de natuur. En dat wij onderdeel zijn van de natuur, dus ook afhankelijk zijn van een gebalanceerd ecosysteem! Als onderdeel van de natuur moeten we dus goed nadenken over hoe we samenwerken met de rest van het ecosysteem en hoe onze acties en middelen haar beïnvloeden. Zelfredzaamheid van bodems en productiesystemen zal centraal staan. In samenwerking met de natuur moeten we daartoe komen.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Visie op wat echt belangrijk is en dat stimuleren. Innoveren in het regionale systeem, in samenwerken, elkaar aanvullen. Eerst samen regionaal overvloed creëren en daarna de interactie met andere regio’s opzoeken.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Aan Leo Verbeek van Bioverbeek. Zij zijn echt vooruitstrevend bezig met hun Biomeiler die ze ontwikkelen om warmte te oogsten uit agrarische reststromen terwijl er bruikbare compost wordt geproduceerd. Met de warmte zullen de eigen kassen verwarmd worden!

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • BASE-projects
  • Eva van Rijsingen
  • HAS Hogeschool
  • vergroenen buitenruimte
  • duurzaamheid