Vijf vragen aan

5 vragen aan...Joop Litjens van Litjens Venkel

1464 x bekeken

Joop Litjens

teler bij Litjens Venkel

Joop Litjens van Litjens Venkel is gevestigd in Leunen, regio Venray. In deze Noord-Limburgse omgeving zijn de zwaardere zandgronden uitermate geschikt voor de teelt van venkel.
Gedurende het Nederlandse venkelseizoen van mei tot en met november, zijn 15 medewerkers actief in de verwerking van de venkel tot eindproduct voor de food-industrie, handelaren en retail. Alle afzet vindt plaats via Fossa Eugenia, een telersvereniging met veel aandacht voor duurzaamheid.
Met een oppervlakte van 60 hectare en een volume van ruim 1000 ton heeft Litjens Venkel zich ontwikkeld tot de grootste teler in Nederland.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

Wij werken anders dan andere telers en zetten in op mechanisatie. We hebben voor het rooien een klembandrooier, gemechaniseerde aanvoer van producten en een gewichtssorteerder. Daardoor kunnen we efficiƫnt aan de specifieke vragen van onze afnemers voldoen.

Verder doen we mee met initiatieven als 'hete zomeroogst' om een baasje te vinden voor onze venkel in afwijkende formaten. Door het steeds extremere weer focussen we de laatste tijd ook sterk op de teelt zelf, want dat is nu extra uitdagend.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood die meer willen innoveren?

Arbeid is nu eenmaal een hoge kostenpost, dus kijk serieus naar de kansen van automatisering, robotisering en mechanisatie om de arbeidskosten beheersbaar te houden.
En onderzoek wat je kunt doen met restproducten of 'buitenbeentjes' producten. Ook daar ligt waarde!

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Verandering van klimaat gaat voor telers en tuinders steeds meer een rol spelen. Zaadfirma's zijn daarbij belangrijke partners, om rassen te leveren die goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen.
Automatisering zal in de gehele agrofood een nog grotere rol gaan spelen, om voorop te blijven lopen en actuele problemen aan te kunnen pakken.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Het draait uiteindelijk om kennis. Onderwijs en bedrijfsleven moeten zich blijven ontwikkelen om nieuwe oplossingen te bedenken. Ik weet niet of dat veel sneller kan, maar het altijd beter.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Aan Pascal Staaks van Bejo Zaden. Zij zijn al geruime tijd bezig met ontwikkeling van rassen die beter tegen langere perioden van droogte kunnen.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Litjens Venkel
  • Bejo Zaden
  • venkel
  • klimaatverandering