Vijf vragen aan

5 vragen aan...Marjolein van der Linden

343 x bekeken

Marjolein van der Linden is secretaris van de Stichting het Beleg en Stadstuinderij Venlo. Zij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Marjolein van der Linden

secretaris bij Het Beleg en Stadstuinderij Venlo

Marjolein van der Linden is secretaris van de Stichting het Beleg en Stadstuinderij Venlo. Het Beleg is een burgerinitiatief dat stadslandbouw wil promoten. Actieve burgers maken hierbij gebruik van de kennis van innovatieve ondernemers en instellingen. Doel is mensen verbinden, kennis verspreiden en bewustwording van het consumeren van gezond voedsel vergroten.
De Stadstuinderij op het Kazernekwartier is het eerste stadslandbouwproject van de stichting, waar vrijwilligers kleinschalig groenten, kruiden en bloemen op ecologische wijze verbouwen.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

Het Beleg onderschrijft de doelstellingen van de Global Goals. Daarom stimuleren we dat inwoners van stedelijke gebieden zoals Venlo maximaal gebruik maken van de mogelijkheden om eigen voedsel te verbouwen, bijvoorbeeld in buurtmoestuinen. Daarnaast willen we consumenten meer bewust maken van de herkomst van groenten en fruit en stimuleren te kiezen voor diversiteit en kwaliteit.
Mooi om te zien is dat het aantal stadslandbouwinitiatieven in Venlo toeneemt. Eerst al de Stadstuinderij op het kazerneterrein in Blerick, en nu ook de voedselbossen Veldens Voedsel, De Groene Borg en de Ventuin. Ook zijn er diverse projecten in Blerick, Venlo-Zuid en in het Groenveld.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood die meer willen innoveren?

Momenteel concentreren veel professionals zich op biodiversiteit en het produceren van gezond voedsel. Een goede zaak. Wij denken dat het herstel van de banden tussen producenten en consumenten even belangrijk is en meer aandacht verdient.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Wij verwachten dat consumenten steeds meer willen weten wat ze eten, waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Dat betekent dat regionalisering van productie een sterke ontwikkeling zal doormaken, evenals de groei van ‘farmers markets’.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Samenwerking en kennisdeling worden twee sleutelbegrippen. Kennisdeling leidt tot een win-win situatie voor alle ondernemers en betrokkenen. Het Beleg wil de platformfunctie voor kennisdeling op het vlak van stadslandbouw de komende jaren graag verder ontwikkelen vanaf het Kazernekwartier in Venlo. Wij hopen dat agro-ondernemers dat ook willen doen voor hun producten.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Aan Ton Besouw, die met Local Hieros producten van lokale producenten rechtstreeks bij de consument helpt te krijgen.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Bokashi
  • Philippe van der Grinten
  • bodembeheer
  • reststromen
  • OpenBrains
  • Provinos
  • Marjolein van der Linden