Vijf vragen aan

5 vragen aan...Peter Cox

510 x bekeken

Peter Cox van Pheno Geno Roses uit Grubbenvorst is een vernieuwende rozenveredelaar en ontwikkelt winterharde rozen en gezonde eetbare rozen. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Peter Cox

directeur bij Pheno Geno Roses

Peter Cox (60) is geboren als zoon van een rozenkwekersfamilie in Broekhuizenvorst. Door zijn passie voor rozen studeerde hij in Wageningen tuinbouwplantenteelt en marketing. Tijdens zijn studie werd hij leraar en op zijn dertigste verjaardag werd hij directeur van de HAS Den Bosch. Hij was daar verantwoordelijk voor de opzet van de nieuwe studierichting Agrarische Bedrijfskunde.
Na 7 jaren werd hij door rozenkwekers uit Limburg gevraagd om de afzet van hun rozen naar de grote ketens op te zetten. In 2009 was dit bedrijf een van de marktleiders in tuinrozen in Europa en besloot Peter aan zijn laatste uitdaging te beginnen: Pheno Geno Roses. Een nieuw veredelingsbedrijf van tuinrozen, ofwel ‘sex bij rozen’, zoals zijn kinderen het bij de start noemden. Het doel is om nieuwe soorten rozen te ontwikkelen, die passen bij de consument over 10 jaar.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

Alle bestaande rozenveredelaars bestaan al minstens 100 jaar en hebben veel ervaring. Dan is het belangrijk om iets nieuws te brengen. Daarom hebben we gekeken naar de veredeling van andere gewassen, zoals groentes. Daar wordt al heel lang met moderne veredelingstechnieken gewerkt, waarbij nieuwe eigenschappen van een ras ontwikkeld worden, door ook naar de genen in het DNA te kijken. Op deze manier zijn er nu komkommerrassen op de markt, die vrijwel zonder chemische middelen worden geteeld of tomaten die meer smaak hebben.

Wij wilden ons bij tuinrozen onderscheiden door te focussen op nieuwe technieken en op de ontwikkeling van nieuwe producten of nieuwe toepassingen. Voor nieuwe technieken hebben we een researchafdeling opgezet met 6 medewerksers, waarvan er 2 (bijna 3) gepromoveerd zijn in rozen. Daarmee zijn we bij rozen nu zover dat we verschillende genen hebben gevonden, waarmee we hele gezonde rozen kunnen telen. Ook hebben we een collectie winterharde rozen, die tot - 35 graden kunnen overleven in Rusland.

Voor de nieuwe toepassingen willen we het innerlijke van de roos tot ontwikkeling brengen. Sinds 2 jaar brengen we eetbare rozen op de markt. We hebben in Brightlabs in Villa Flora aangetoond, dat in een bloem van onze Taste of Love® collectie veel meer vitamine C en anti-oxidanten zitten dan in een bak blauwe bessen. We zetten deze rozen op de markt, met de naam van bekende personen in de foodsector, zoals Theo Clevers, die er ijs van maakt.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood als ze meer willen innoveren?

Zorg dat je jonge mensen om je heen hebt en betrek ze bij je innovaties: zij hebben altijd een frisse kijk. Verder is het belangrijk dat het een team-innovatie is, elk stukje is belangrijk voor het geheel, want dat moet kloppen.
Wij werken bijvoorbeeld veel samen met de HAS en Wageningen Plantbreeding, maar we hebben via ons Servisch bedrijf ook toegang tot een veel breder netwerk in de ‘rozen’universiteiten van Europa.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Aan de ene kant zal duurzaam centraal komen te staan: nieuwe technieken maken het straks mogelijk om planten te telen vrijwel zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. De consument eist gewoon een ‘sustainable agri-business’.
Aan de andere kant zal er meer aandacht komen voor de mens. In onze regio met het Ruhrgebied vlakbij woont straks 70% van de mensen in grote steden. De city-sumers zijn vaak druk met baan en kinderen en hebben daarnaast behoefte aan gemak en ontspanning. Willen we in de toekomst nog actief zijn, dan is het belangrijk om verdienmodellen te ontwikkelen, die daarop inspelen. Zo ontwikkelen we nu nieuwe soorten rozen, die heerlijk geuren en die uitstekend een rol kunnen spelen in de markt voor aromatherapie.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Er dient veel meer samengewerkt te worden, zoals in een Villa Flora. Daar kunnen nieuwe start-ups aan de slag gaan en gebruik maken van bijvoorbeeld een service-provider van bio-toetsen. Ook een LIOF of het RABO Business Innovatieteam zijn belangrijk bij de financiering van innovaties.
Het belangrijkste is dat er ondersteuning komt voor de financiering van bedrijven tussen de start-up en de grote scale-ups. Wil je echte grotere innovaties daadwerkelijk laten slagen, dan dient er ook een investeringsklimaat te komen om deze sneller en vaker naar de volgende fase te brengen.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood wil jij dezelfde vragen voorleggen?

Aan Bart Kuijpers, directeur en oprichter Brightlabs in Villa Flora te Venlo. Hij kijkt met zijn achtergrond met een heel andere bril naar de agrofood sector. Daarmee zijn er nog verschillende innovaties te realiseren die een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van de agrofood in Limburg.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • Pheno Geno Roses
  • Peter Cox
  • eetbare rozen
  • veredeling
  • rozen