Vijf vragen aan

5 vragen aan...Twan van Hagen

348 x bekeken

Twan van Hagen is adviseur duurzaamheid, levert groenadvies aan overheden en bedrijven met Groen2 en is co-founder van Vertical Rainforest.
Vertical Rainforest ontwikkelt slimme verticale tuinen als oplossing voor stedelijke waterproblematiek. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Twan van Hagen

Vertical Rainforest

Twan van Hagen (51) is afkomstig uit Reuver. Zijn interesses liggen van jongs af aan al bij de natuur en het verantwoord omgaan met de aarde. Na zijn studies Milieukunde en Landschapsarchitectuur is hij met beide kennisachtergronden aan de slag gegaan. Hij heeft gewerkt voor adviesbureaus, overheden, heeft les gegeven in plantenkennis en heeft vele landschappelijke projecten en tuinprojecten op zijn naam staan. Nu werkt hij als adviseur duurzaamheid, levert groenadvies aan overheden en bedrijven met Groen2 en is co-founder van Vertical Rainforest BV.

Het product van Vertical Rainforest (VRF) is een slimme verticale tuin geplaatst tegen gevels van gebouwen die piekbuien afvangt en buffert in een waterunit. Sensoren meten o.a. temperatuur, vochtigheid, luchtkwaliteit. De meest actuele weerdata worden geanalyseerd om actie te ondernemen indien nodig. Meerdere VRF's vormen samen een smart watergrid. De VRF is de oplossing voor stedelijke waterproblematiek: verkoeling in de zomer, isolatie in de winter, betere luchtkwaliteit en hogere biodiversiteit.

1: Hoe ben jij bezig met innovatie?

Innovatie is de basis van Vertical Rainforest BV. Met het concept hebben wij dan ook een innovatieprijs gewonnen. Het vervolgens ontwikkelen van een prototype is een grote ontdekkingsreis waarin steeds weer vernieuwing plaatsvindt. Op dit moment zijn we bezig met de doorontwikkelingen van verschillende concepten. Kortom, innovatie is de zuurstof voor ons bedrijf.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood die meer willen innoveren?

De agrofood sector is voor een deel een zeer innovatieve sector die weinig advies van mij nodig heeft. Ik maak me wel zorgen over de intensieve vorm van landbouw en veeteelt. Dit systeem is ook met tech niet toekomstbestendig en dus onhoudbaar . Ik hoop echt dat zij snel nieuwe en vooral natuurinclusieve wegen zoeken, hopelijk met veel financiƫle hulp van alle instanties en overheden die hen in de huidige positie hebben gebracht.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Onze maatschappij zal steeds meer tech-gestuurd zijn. De agrofood heeft daar nu al in hoge mate mee te maken, maar we staan pas aan het begin. Een andere ontwikkeling is circulariteit of liever natuurinclusiviteit. In beide ontwikkelingen en vooral in de combinaties zitten de grote verdienmodellen in de komende 20 jaar.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen of te versterken?

Een radicale verandering in ons landbouw- en veeteeltsysteem. Laat tech samen gaan met natuur en kijk naar de nieuwe landbouwmethoden die nu onder meer door de WUR worden beproeft. Ik ben nu zelf bezig met een opschaalbaar (eenvoudig) voedselbos van 2 hectare waarin straks -dat is mijn visie- gerobottiseerd geoogst kan worden. Ik wil graag met landbouwers in contact komen om deze ontwikkeling samen op te pakken en nieuwe verdienmodellen te onderzoeken.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood leg jij dezelfde vragen voor?

Ik vind Eva van Rijsingen inspirerend: een jonge ondernemer met een enorme drive om de wereld duurzamer te maken.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • vertical rainforest
  • Twan van Hagen
  • natuurinclusieve landbouw
  • tech