Vijf vragen aan

5 vragen aan: Willem Veldman

136 x bekeken

Willem Veldman uit Belfeld is freelance voedingsmiddelentechnoloog en de ondernemer achter VeldmanStokerij: een ambachtelijke stokerij met likeuren en distillaten. Hij is de innovator die deze maand de 5 vragen aan...beantwoordt.

Willem Veldman

Freelance voedingsmiddelentechnoloog en stoker bij VeldmanStokerij

Willem Veldman uit Belfeld is freelance voedingsmiddelentechnoloog en begon al tijdens zijn studie met wijn, bier en distillaten maken en dat groeide uit tot de VeldmanStokerij: een ambachtelijke stokerij met likeuren en distillaten, zónder kunstmatige toevoegingen en mét pure, lokale grondstoffen.

Als freelance voedingsmiddelentechnoloog ondersteunt Willem bedrijven met kennis en onderzoek in nieuwe, innoverende processen en producten en legt hij de link tussen techniek en kwaliteit.

1: Hoe ben je bezig met innovatie?

Als Voedingsmiddelentechnoloog ben ik constant bezig om mezelf te blijven ontwikkelen in nieuwe technieken en trends. Daarbij kijk ik natuurlijk hoe bepaalde technieken voor mijn lopende projecten toepasbaar zijn en wat ze op kunnen leveren.

2: Wat adviseer je andere professionals in de agrofood als ze meer willen innoveren?

Er is altijd ruimte voor verbetering. Nieuwe technieken en producten, veranderende kwaliteitseisen, aanpassingen in werkwijzen, zelfs veranderingen in personeel kunnen ervoor zorgen dat innovatie wenselijk, of zelfs noodzakelijk is. Gebruik die aanleidingen om tot de beste innovaties te komen.

3: Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

Naast de blijvende, groeiende vraag naar pure, 'clean label' producten vind ik de trend richting lokaal erg interessant. Met name de vraag naar producten direct van de boer. Daarbij liggen er volgens mij vooral kansen bij innovaties in kleinschalige processen voor producten zoals melk en sap direct van de boer.

Een daarbij overkoepelende trend is natuurlijk duurzaamheid en het kunnen voeden van de wereld over 20 jaar.

4: Wat is er nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen en/of te versterken?

Meer samenwerking op Europees niveau qua regelingen en wetgeving.

5: Aan welke innovator in de Limburgse agrofood wil jij dezelfde vragen voorleggen?

Peter Cox van Pheno Geno Roses. De rozen van Pheno Geno laten een heel nieuw scala aan producten en mogelijkheden zien. Analyses in samenstelling in onder andere vitaminen en antioxidanten laten daarbij heel interessante resultaten zien.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.

Tags

  • VeldmanStokerij
  • Willem Veldman
  • voedingsmiddelentechnologie