Vijf vragen aan

Vijf vragen aan… Willem Voncken, landbouwer in Eys

333 x bekeken

In vijf vragen aan.. komt iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofood aan het woord door vijf vragen kort te beantwoorden. Deze innovator geeft het stokje vervolgens door aan de volgende innovator, om de volgende maand de vijf vragen te beantwoorden.

  Willem Voncken

  Landbouwer en voorzitter LAJK bij Landbouwbedrijf Voncken

  Willem Voncken is 26 jaar, landbouwer in Eys en voorzitter bij LAJK.
  Samen met zijn ouders heeft hij een akkerbouwbedrijf in Zuid-Limburg, waar aardappels, uien, suikerbieten, tarwe, gerst, maïs en soja wordt geteeld.
  Willem heeft recent een Nuffield Scholarship gekregen, een van de meest waardevolle en prestigieuze prijzen in Nederland voor mensen die worden gezien als toekomstige leiders in de agrarische sector. De scholarships geven ondernemers de mogelijkheid om hun kennis te vergroten in landen die het beste bij het gekozen onderwerp van de studie passen.
  Willem is de tweede op rij in de rubriek '5 vragen aan...'

  1. Hoe ben jij of hoe is jouw organisatie bezig met innovatie?

  Ik vind het leuk om te kijken naar welke teelten wij in de toekomst gaan telen in Nederland. Op dit moment is dat de grootste innovatie bij ons als bedrijf, we kijken naar welke teelten passen binnen ons bedrijf en zijn zo ook op zoek naar teelten die er nu nog niet zijn in Nederland.

  2. Wat zou je andere professionals in de agrofood als advies willen geven als ze meer willen innoveren?

  Vraag jezelf af: waar wil ik in innoveren? Let er niet op wat anderen doen, maar bekijk wat er het beste bij jouzelf als persoon past. Innovatie moet leuk zijn en geen verplichting van buitenaf.

  3. Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

  Ik hoor steeds meer over het klimaat en de bodem. Dit zal een grote verandering gaan doormaken. Ook al denken sommige mensen nog steeds dat het klimaat beïnvloedbaar is: klimaatverandering is van alle tijden. We kunnen maar beter zorgen dat we er ons op kunnen aanpassen in plaats van het klimaat proberen te veranderen.

  4. Wat is er volgens jou nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen en/of te versterken?

  Ondernemers die willen innoveren moeten hier ook de ruimte voor krijgen. Vaak staat regelgeving in de weg en lopen ondernemers hier tegenaan. Daarnaast zullen ondernemers zich samen moeten voegen, hierdoor staan ze sterker en zal innovatie sneller gaan.

  5. Aan welke innovator in de Limburgse agrofood zou jij dezelfde vragen willen voorleggen?

  Aan Stefan Muijtjens, een onafhankelijke adviseur op het gebied van innovatie binnen de landbouw.

  Reacties

  Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
  Registreer of log in om te kunnen reageren.

  Tags

  • willem voncken
  • nieuwe teelt
  • klimaatverandering