Vijf vragen aan

Vijf vragen aan: Ruud van Dijck, eigenaar bij BoerRuud Oirlo

2 x bekeken

In vijf vragen aan.. komt iedere maand een innovator uit de Limburgse agrofood aan het woord door vijf vragen kort te beantwoorden. Deze innovator geeft het stokje vervolgens door aan de volgende innovator, om de volgende maand de vijf vragen te beantwoorden.

Ruud van Dijck

Eigenaar bij BoerRuud Oirlo

Boer Ruud, ofwel Ruud van Dijck, heeft samen met zijn broer Peter een varkens- en akkerbouwbedrijf in Oirlo. Elke dag werken ze aan een bedrijf dat de regio versterkt. Hij is de eerste deelnemer aan de estafetterubriek ‘5 Vragen aan…’

1. Hoe ben jij of jouw organisatie bezig met innovatie?

We bieden onder de naam BoerRuud een regionaal varken aan, gevoed vanuit de regio. We zijn in Nederland afhankelijker van ons eiwit in onze veevoeding dan van olie of gas, daarom kiezen we bewust voor eiwitten uit eigen land. Geen aandeel in overmatig landgebruik, oerwoudkap en gezondheidsproblemen elders in de wereld door de soajteelt. Daarnaast speuren we doorlopend naar nieuwe regionale reststromen die een bijdrage leveren aan de gezondheid en vitaliteit van onze varkens. We kopen niet op basis van prijs, maar we kopen lokaal en gezond.

2. Wat zou je andere professionals in de agrofood als advies willen geven als ze meer willen innoveren?

Kijk eens buiten je eigen sector en probeer je ook eens te verdiepen in de ‘andere’ kant van de sector.

3. Welke trends en ontwikkelingen gaan volgens jou grote impact hebben op de agrofood in de komende 20 jaar?

We zullen zuiniger om moeten gaan met grondstoffen die efficiënter direct aan mensen gegeven kunnen worden. Het varken, veel meer dan welk dier dan ook, is bij uitstek geschikt om deze reststromen om te zetten in hoogwaardig voedsel. Daarmee krijgt het varken weer de plaats in de samenleving die het vroeger ook had. Sojavrij en antibioticavrij. En we zullen een oplossing moeten vinden tegen de stalbranden. Zo kunnen we bouwen aan een sector waar weinig mensen op tegen zullen zijn.

4. Wat is er volgens jou nodig om de innovatie in de Limburgse agrofood te versnellen en/of te versterken?

Het is belangrijk om bedrijven steun te bieden in bepaalde vraagstukken. Een bedrijf individueel zet toch zijn eigen marge op het spel. Dus er zal ondersteuning moeten zijn om bepaalde innovaties verder te ontwikkelen.

5. Aan welke innovator in de Limburgse agrofood zou jij dezelfde vragen willen voorleggen en waarom?

Aan Willem Voncken, landbouwer in Eys en voorzitter bij LAJK.

Reacties

Dit artikel heeft (nog) geen reacties.
Registreer of log in om te kunnen reageren.